Wysłany: 27 Styczeń 2009, 22:07 Black & White Corsa B by Marces
Witam , przedstawiam Wam moją Corsę 1.2i Kat z 1994 roku. 33KW = 45KM. Samochód zakupiłem w połowie 2007 roku , tanio ale w trochę złym stanie. Wymieniłem w nim:
- przednia szyba 350zł
- filtry , płyny , sworznie , żarówki , podświetlenie tablicy rejestracyjnej tył , pasek klinowy , lampa przednia lewa , opony , felgi , hamulce przód , akumulator - pewnie wyszło kolo 2000zł z ustawieniem zbieżności itp.
- drobne naprawy np. spadała mi półka bagażnika , kabel prowadzący do wycieraczki z tyłu był przerwany , spryskiwacz zapchany.
Dzisiaj zdecydowałem się na wycięcie atrapy chłodnicy i wstawiam tam albo kratkę czarną albo grill bez znaczka venom24 z Wejherowa.
* odciołem i wyciągnąłem takie elementy *
* tak to wygląda narazie *
Planuje jeszcze parę rzeczy ogarnąć:
- wymiana maski i malowanie tylnej klapy zaczyna mi sie ostro rdza pokazywać ...
- wymiana wydechu na WM najprawdopodobniej MUGEN ale jeszcze moge zmienić zdanie
- zamontowanie daszku ze stopem
- wymiana hokeja dzisiaj zdjąłem stary który już nie wyglądał
I się jeszcze pomyśli.
pozdrawiam
Dziś zakupiłem składniki do zlikwidowania dziur w zderzaku i pomalowania.
* DECO COLOR Sprey do TWORZYW SZTUCZNYCH*
* NOVOL FIBER - szpachla z włuknem szklanym + siatka malarska*
A Ja zaczołem od dzisiaj ferie i przysiadłem w aucie do sprawdzenia co dolega mojemu panelowi z temperaturą , radiem i godziną. Okazało się że przepaliła mi sie żarówka i kostka nie dochodziła ( musze tutaj podziekować PiotrK65 za podpowiedź jak ściągnąć to pudełko...
Oto żarówka którą musiałem wymienić kosztowała mnie ona jedyne 6zł , no i godzine pracy bo pierwszy raz rozbierałem ten element auta wiec niewiedziałem co i jak , a 2 że szukałem przyczyny nie działania.
no i teraz wszystko wygląda tak jak powinno czyli działa
Na szrocie znalazłem ładną belkę wzmacniającą zderzak bo moja jest wyjęta dość mocno i dotych chłodnicy ( walnołem swego czasu w facetowi w d*pe) ( 30zł ) ( dożyce zdjęcia jutro )
No i jeszcze na szrocie znalazłem ( niestety już pozbawioną prawie wszystkiego ) corsę i wyciągnąłem z niej jeszcze parę elementów których mi brakowało ( parę śrubek , zaślepki śrub wycieraczek , takie coś co trzyma wszystkie 3 skrzydełka od nawiewu razem )
Tak że jestem zadowolony z dzisiejszych polowań he he ...
jak pisałem miałem stłuczkę jakiś tam czas temu ... wczoraj na szrocie znalazłem piękne wzmocnienie zderzaka przedniego na corsie która była tam i była walnięta w bok wiec mówię ciekawe ile za to wezmą wiozłem mówi koleś ze 30 zł hemm... to wezmę chociaż wymienię swoją
*nowa*
*stara*
O - i jest mój wydech :buzi: ze zdziwieniem po jednym dniu od wysłania dotarł mój wydech firmy MONTII AutoSport piękny jest ! :D
A oto i on:
*przed zamontowaniem*
*po zamontowaniu*
Jest lekki basik jak się w odpowiednim momencie zmieni bieg , ale nie jest uciążliwy podoba mi się
pogadałem trochę z kolegą z VW doradził żeby zrobić dziury w puszce od filtra powietrza od spodu teraz jeszcze tylko wsadzę tam K&N-a filterek i powinno sporo podnieść osiągi zobaczymy jak to będzie - myślę że będzie zamierzony efekt !
Dziurki już mam jak narazie nic się nie zmieniło choć na niskich biegach 1-4 można powiedzieć że coś tam się polepszyło.
ach w końcu są wlepki już naklejone
tak to wygląda !
:mad: nareszcie moja corsina dostała nowy gadżet !
FILTR POWIETRZA K&N (wkładka)
Oto fotencje:
No i nowa naklejeczka na szybę:
no i doszły sobie nowe świeczki
Nooo długo się nic nie działo ale dopiero co znalazłem czas na coś konkretniejszego.
Jest dużo planów ale mało kasy :dontgetit:
Najlepsza część pracy przy samochodzie demontaż :mad:
Cały tył wywalony jest elegancko teraz robię jakiś patent do otwierania klapy bagażnika tak że niebawem dam znać co wymyśliłem Ale najprawdopodobniej będzie taki pręcik wychodził przez blachę pod szybę tylną i na jego końcu będzie napis "push".
Oraz fajna rzecz = wywalony kat i wstawiona piękna rura:
ufff... w końcu zmieniłem belkę wzmacniającą zderzak , ale ile z tym było roboty to już nie wspomnie :P
I pomalowałem pręt trzymający maskę na ładny biały kolorek
Usunąłem nieco rdzy , ale nie wszystkie miejsca sfotografowałem , tak samo nie zrobiłem zdjęć jak zdejmowałem zderzaka następnym razem wszystko sfotografuje.
Naklejka na szybę dobrze się trzyma i super wygląda pomysł dla WESTA
Trochę fotek po majówkowych modach :
- Przymiarka do felg mattig-a 190/50/15"x7,5" muszę zmienić oponki na 190/45 i miejmy nadzieje będzie pasować.
- Trochę podreperowany przód teraz czeka tylko na mowy zderzak i maskę.
- Zaczęła się zabawa z obijaniem boków tyłu powiem wam że zmęczyłem się. Jeszcze reszta mniejszych części materiału trzeba wyciąć i wszystko przykleić poskręcać i będzie gotowe:
- No i końcówka pracy nad tylną klapą jeszcze tylko musze ją dokładnie pomalować kolorem i wypolerować :
A WSZYSTKO OCZYWIŚCIE Z GRILEM I LESZKIEM.
Już prawie koniec ostrej walki z obszyciem tyłu , ale świetnie to wygląda polecam tym którzy wyrzucili sobie siedzenia z tylu
I malowanie nadkoli , trochę słabo to szło w deszczu hahaha... ale będzie poprawione spokojnie
[/URL]
Teraz parę fotek rzeczy których jakoś nie fotografowałem wcześniej , no i jeden nowy bajer czyli otwieranie tylnej klapy na przycisk :
prawie skończony tył brakuje tylko okładzin przy amorkach i na tych 2 deskach .
Usunięte troche rudej ( rdzy) jeszcze długo drog przedemną odkryłem troche nowych ognisk chory ;( ( np. podłużnica lewy ,tylny róg ).
Trochę podziurawiona puszka od filtra powietrza ( więcej zimnego powietrza z pod samochódu ciagnie ) podobno większe dziury się robi ale wole nie ryzykować
No to dawno nic się nie działo to dorzucę to :
- nowy zderzak przedni r97
- gaśnica + apteczka na starym miejscu kanapy tylnej
Jak to bywa z zamiennikami nie pasują tak jak by się tego chciało :/
Przygotowania do BigBlock:
Nowe piasty przednie od Kadetta na BigBlock jeszcze do przetoczenia , wymiary znalezione puki co tajne. Bo bez kitu znaleść wymiary piasty to jak odkryć jakiś zakazany skrypt czy co... nikt niechciał tego podać , wiekszość ludzi niewie , nigdzie nie można znaleść normalnie jak jakiś zakazany mod...
No to moja kochana Corsinka dostała pierwsze prezęciki :
1# Gwintowane zawieszenie MTS - TECHNIK
2# Nowe sierpy
A teraz 3 prezęcik:
3# Logo Irmscher ( wyląduje na grillu ) :
4# Grill Bez znaczka firmy JOM
A tak to się razem prezętuje :
pare fotek z malowania czarnidlem plastików i polerowania auta ( jeszcze nie całe ) :
TID zmienione podświetlenie na białe dzieki Andre
Pomalowane czarnidłem takie oto elementy fajnie się prezętują
Pare nowych fotek z montarzy gwintu niestety koła z et 49 i szerokością 6J ocierają o sprężyny potrzebne dystanse , wymienione poduszki makpersona oraz łożyska
Listwa boczna zdjęta ( jest mały problem bo został jakiś żółty pasek potej listwie ) generalnie jak dla mnie lepiej wygląda bez niej ale chyba będzie trzba ją jednak przykleić...
Poduszki makpersona :
Gwincik na miejscu
A to ostateczny wygląd od przodu ... Tyle trzeba było na to czekać
No i tyle pozostało z dziur które były w nadkolu oraz w bagażniku.
- 50cm nowej podłużnicy
- całe nowe nadkole ( pospawane )
- rozpórka ze stali nierdzewnej
- pospawane wntętrze bagażnika
- wszystko zakonserwowane
hemm... ogolnie to fajnie wygląda ten mugen (prawdziwy) ale niechce mieć ryczącego lwa , bo troche jeżdze w dłuższe trasy. Coś lrzejszego poprosze No i w takiej cenie jaką podałem jak możecie
ja swój spawałem - pozostałości z wycięcia, poprostu lutownicą wtapiałem w zderzak...
potem szła szpachla do plastików....
z mojego punktu widzenia: boję się mat szklanych żywic itp..... :szok2: :szok: :szok2:
wolę solidnie wtopić i nie bać się że pęknie.... :boje:
no z pewnością jest na ten temat poradnik ale chociaż się pobawiłem hehe
A Panowie i Panie mam takie pytanie ... Bo tego już nie moge znaleść na forum ...
- Chciał bym zamiast zamka tylnej klapy takiego na kluczyk , mieć siłownik i otwierać ją na pilota co Wy na ten temat sądzicie i jak takie cos zrobić , co potrzeba i jak montować , co wymontować , może jest na jakimś innym forum poradnik krok po kroku , albo tutaj ale ja źle szukam ? Z góry dzięki !
Auto: DEH2120UB+własne przeróbki audio Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 06 Mar 2008 Posty: 757 Skąd: Pleszew
Wysłany: 31 Styczeń 2009, 18:13
Więc tu nie ma czegoś takiego. Z tego co wiem nikt z forumowiczów nie ma niczego takiego.
Jest to możliwe do zrobienia. Poszukaj gotowych zestawów. Może będą.
Jak nie to każdy dobry elektryk ci to zrobi. Potrzebujesz siłownika z układem sterowniczym kompatybilny z pilotem na podczerwień, dobrze to w klape włożyć, odpowiednio podpiąć się do instalacji, zamaskować zamek w klapie i wsio......
_________________ sprawy audio/elektroniczne - pomoge dopiero, gdy napiszesz na forum. Nie odpisuje na PW.
pomóż: http://pajacyk.pl/ PAMIĘTAJ!!!!
-amperomierz ma małą rezystancję, a woltomierz dużą....
-kupiłeś nowy sprzęt audio? MUSISZ GO WYGRZAĆ!!!
-Rozmiar skrzyni do kolumny dobiera się w oparciu o parametry głośnika, a nie wg własnych upodobań
-sprawdzasz jakiś element elektroniczny? WYLUTUJ GO Z UKŁADU!!!
-moce wzmacniacza i głośnika powinny się równać
-głośnik powinien grać przednią stroną membrany
-napięcie w obwodach w aucie po odpaleniu wzrasta do ok. 14V
-nie masz seryjnego radia i nie wyświetla ci daty na TID'dzie? odetnij czerwono-biały kabel z pinu nr. 5 (patrz rozpiska )
-radio nie pamięta stacji? Nie działa bez kluczyka? Odetnij kabel z pinu 4 i połącz go z pinem 7 (patrz rozpiska )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum