Auto: Skoda Felicia 1.3 LXi Pomógł: 41 razy Wiek: 22 Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 1188 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 30 Czerwiec 2009, 19:15 Będą wyższe opłaty za dokumenty pojazdów
Cytat:
Ministerstwo Infrastruktury przygotowało projekty zmiany rozporządzenia, które ma wprowadzić wyższe stawki opłat za wydanie dowodu rejestracyjnego, pozwolenia czasowego i tablic rejestracyjnych.
Jak tłumaczy resort w uzasadnieniu opłaty za wydanie dokumentów i oznaczeń przy rejestracji pojazdów nie ulegały zmianie od 1 października 2004 r. W toku konsultacji z Komisją Wspólną Rządu i Samorządu Terytorialnego przepisów dotyczących rejestracji pojazdów, oceniono, że słuszny jest argument strony samorządowej (przy niezmienionych opłatach za wydanie dokumentów a podwyższanych kosztach związanych z ich produkcją i zamawianiem) o potrzebie podwyższenia opłat, uwzględniając coroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych ogłaszany przez GUS.
Min.Infrastr. wskazuje, że ww. wskaźnik kształtował się następująco w poszczególnych latach: 2005 - 2,1 %; 2006 - 1,0 %; 2007 - 2,5 %; 2008 - 4,2%. Aktualnie obowiązująca opłata ponoszona przez właściciela pojazdu przy rejestracji pojazdu wynosi 167,50 zł (suma za wydanie pozwolenia czasowego, dowodu rejestracyjnego, kompletu nalepek legalizacyjnych, nalepki kontrolnej oraz samochodowych tablic rejestracyjnych).
Przyjmując wzrost kosztów zamawiania dokumentów o 9,8 % (łącznie coroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych ogłoszony przez GUS w latach 2005-2008, resort założył podwyższenie dotychczasowej opłaty o 10%.
Przyjęto szacunkowo, że podwyższona opłata wyniosłaby:
- za dowód rejestracyjny: 48 zł + 10 % x 48 zł = 48 zł + 5 zł (po zaokrągleniu) = 53 zł;
- za komplet nalepek legalizacyjnych: 11 zł + 10%x11 zł = 11 zł + 1 zł = 12 zł;
- za nalepkę kontrolną: 16,50 zł + 10% x16,50 zł = 16,50 zł + 1,50 zł (po zaokrągleniu) = 18 zł
- za tablice rejestracyjne (samochodowe): 80 zł + 10%x 80 zł = 80 zł + 8 zł = 88 zł
- za pozwolenie czasowe - przy rejestracji czasowej pojazdu z urzędu: 12 zł + 10% x 12 zł = 12 zł + 1 zł (po zaokrągleniu) = 13 zł.
Analogiczne założenie wzrostu 10 % opłat, przyjęto dla pozwolenia czasowego i tablic tymczasowych oraz tablic rejestracyjnych motocyklowych, motorowerowych i zabytkowych.
Mówili mi kup BMW albo Mercedesa.
Powiedziałem im że na fajne BMW mnie nie stać , a Mercedesa kupie sobie jak będę po 40stce
No i tak wybrałem księżniczkę Felicie. Ani przez chwilę nie żałuję swojego wyboru.
Zawsze są jakieś przygody
pico8 [Usunięty]
Wysłany: 30 Czerwiec 2009, 20:08
Banda zlodziei i tyle !! :zly:
Barmanka
Bywalec
Dołšczyła: 16 Mar 2008
Kraków
Witam serdecznie! Czy szukałes swojej odpowiedzi na pytanie <<<tutaj
>>> ???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum