Przegladasz forum jako niezalogowany, rejestrujac sie zyskujesz dostęp do wielu unikalnych opcji niedostępnych osobom niezarejestrowanym.ganja
Fan Klub Corsa Club A B C D Polska forum opla corsy, forum, komentarze, opinie :: CB: jak wybrać odpowiedni sprzęt

Fan Klub Corsa Club A B C D Polska forum opla corsy, forum, komentarze, opinie Strona Główna » Opel Corsa - wszystko po trochu » Informacje ze świata » CB: jak wybrać odpowiedni sprzęt

CB: jak wybrać odpowiedni sprzęt
Autor Wiadomość
Nadhira 

Silnik:: 1.7DI-Y17DTL
Typ:: Corsa C
Województwo:
mazowieckie

LPG: Nie
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 11 Luty 2010, 08:25   CB: jak wybrać odpowiedni sprzęt

Na rynku znajduje się całe mnóstwo urządzeń CB w najróżniejszych cenach. Jak nie popełnić błędu? Podpowiadamy, czym kierować się przy doborze urządzenia i anteny

Urządzenia CB dostępne są w wielu miejscach - między innymi na stacjach benzynowych, bazarach, w hipermarketach a także w internecie. Miejsce zakupu tak naprawdę nie ma znaczenia. Gwarancję i tak na sprzęt daje producent. My polecamy jednak wybrać punkt, który specjalizuje się w sprzedaży takich urządzeń. Tylko tam osoba nieznająca się na CB może liczyć na fachową pomoc i poradę.

Wydaje się wam, że wystarczy wybrać najtańsze radio i jakąś antenę? Nic bardziej mylnego. Co prawda w ten sposób dołączymy do grona "mobilków", jednak dłuższe użytkowanie urządzenia może sprawić więcej kłopotów niż korzyści. Ciągłe szumy, słaby zasięg może jednie popsuć przyjemność korzystania z radia.

Te najtańsze to wydatek około 200 zł. Najdroższe urządzenia to koszt nawet 1000 zł. Przed wyborem warto najpierw sprawdzić opinie użytkowników. W internecie nietrudno znaleźć informację na ten temat. Wydawałoby się, że kupno najdroższego z nich da nam gwarancje 100-procentowego sukcesu. Nic bardziej mylnego. Najbardziej zaawansowane model mają rozbudowane menu, gdzie często najprzydatniejsze dla kierowcy funkcje mogą być trudno dostępne. Podczas jazdy korzysta się praktycznie z kilku parametrów, dlatego oprócz ceny ważna jest łatwość obsługi.

Kolejny krok to odpowiedni dobór anteny. Można przyjąć, że im dłuższa antena, tym lepszy zasięg nadawania i odbioru. Pamiętajmy jednak, że zamontowana na dachu czy klapie bagażnika powoduje opór powietrza. Przy dużych prędkościach (powyżej 150 km/h) potrafi czasami zsunąć się lub odczepić. Długi bat jest też niepraktyczny przy przechowywaniu lub wsadzaniu do kufra, a na dodatek będzie przeszkadzać przy wjeździe na parkingi podziemne. Duży zasięg paradoksalnie może utrudnić korzystanie z radia. No bo po co kierowcy informacje, jaki jest stan dróg w obrębie 100 kilometrów? Potrzebne są informacje w granicy 20 km. Na drogach jest tylu zmotoryzowanych korzystających z radia, że w zupełności wystarcza krótka antena. Producenci oferują 40-centymetrowe modele, które zapewniają zasięg około 5 km. Przy dłuższych antenach ten zasięg z powodzeniem możemy podwoić.

Kolejne pytanie, które padnie z ust sprzedawcy, to sposób montażu. Najczęściej stosuje się dwa z nich. Jeżeli korzystamy z jednego auta, to możemy pokusić się o montaż na stałe. Takie rozwiązanie ma dwie zalety: lepszy zasięg przy tej samej długości anteny oraz trwałe umocowanie, co daje nam gwarancję, że ta nie odpadnie przy większych prędkościach. Anteny z podstawą magnetyczną będą lepszym rozwiązaniem w przypadku, kiedy korzystamy z wielu aut.

Jeżeli skompletujemy radio i antenę pozostaje montaż. Większość sprzedawców zaproponuje wam strojenie. Tutaj znowu przewagę mają osoby, które korzystają z jednego auta, ponieważ urządzenie stroi się do danego auta. Rezygnacja z tej opcji oznacza nieco gorsze parametry pracy, co przekłada się na krótszy zasięg i większe zakłócenia. Korzystając z wielu aut, można zaopatrzyć się w reflektometr (ok. 30 zł) - łatwe w obsłudze urządzeni do strojenia.

Jeżeli chodzi o podłączenie urządzenia, to można zrobić to na dwa sposoby: za pomocą gniazdka zapalniczki lub bezpośrednio do instalacji auta. Ten drugi sposób gwarantuje lepszą pracę, ale bardziej funkcjonalne jest gniazdko. Z tak przygotowanym sprzętem bez obaw można wyruszyć w drogę.

Źródło: moto.pl

spidan 
i Karola

Silnik:: inny
Typ:: inny
Województwo:
dolnoslaskie

Wysłany: 11 Luty 2010, 09:04   

Tylko jedna uwaga - Kultura i jeszcze raz kultura !!! Bo to co można usłyszeć to przechodzi pojęcie.

Chcesz zobaczyć Shreka w ruchu ->> http://www.youtube.com/wa...feature=channel

http://img179.imageshack.us/i/pwntr.gif

Nadhira 

Silnik:: 1.7DI-Y17DTL
Typ:: Corsa C
Województwo:
mazowieckie

LPG: Nie
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 11 Luty 2010, 09:12   

spidan napisał/a:
Tylko jedna uwaga - Kultura i jeszcze raz kultura !!! Bo to co można usłyszeć to przechodzi pojęcie.

Ale czasami można się nieźle uśmiać :)

west 
TECHNIK DS. FORUM

Silnik:: 1.4i
Typ:: Corsa B
Województwo:
wlkp

LPG: Tak
Wysłany: 11 Luty 2010, 09:40   

Ostatnio jak wracałem z ZG, jechałem za kolumną TIR, dostawczaki + inne! Non stop gadali o tym kto jaką ma komórkę! W końcu się odezwałem że to kanał 19 i jak chcą sobie forum urządzać to niech przejdą na inny kanał! Poleciały H, Ch, K i inne że jestem siaki i owaki i nastała cisza! kultura ponad wszystko!

Finos 
Nadzór nad moderatorami

Województwo:
dolnoslaskie

Auto: Skoda Felicia 1.3 LXi
Wysłany: 11 Luty 2010, 11:41   

Ostatnio słyszałem fajną rozmowę na zjedzie na Wrocławia z A4.

- Kolego, gdzie ty się pchasz z ta rozwaloną naczepą na autostradę? Przecież jak ci to odpadnie to spowodujesz wypadek!
- Wyp..... ty s....., ch.... Cie to obchodzi, ku.....!
- Koledzy podajecie numery tego gościa z tą rozwalona naczepą i lokalizacje, miśki nas na pewno słuchają to zaraz go ściągną
- Właśnie mija zjazd na Wrocław w stronę Katowic,
Tu dodam że w tym momencie zauważyłem Tira z naczepą zawinięta jak by przywalił w jakiś niski most. I za chwile słyszę
-Ok, dzięki chłopaki już go widzimy i jedziemy za nim.

Także miski tez nasz słyszą jak by ktoś nie wiedział. Do mnie tez się kiedyś odezwali i pogrozili :uuu:

Co do kultury:
- Koledzy spokojnie trochę ja tu z dziećmi jadę
- O kur.... ale masz zajeb... duże te dzieci.
Nie skomentuje... Jednak jak by nie narzekać na kulturę CB jest bardzo przydatne i pomocne.

Co do magnesówek, kiedyś dawno, dawno przy moim pierwszym CB, na A4 oderwała mi się magnesówka z dachu, po czym zawisła na kablu, zdarzyłem usłyszeć: kolego antenka Ci poleciała - bo tym teście na jakość tej anteny bardzo szybko się jej pozbyłem.
Zawsze są jakieś przygody

dudu 
Bywalec
elektronika/audio pokrewne

Silnik:: 1.5TD
Typ:: Corsa B
Województwo:
wlkp

Auto: DEH2120UB+własne przeróbki audio
Wysłany: 11 Luty 2010, 14:06   

Nadhira napisał/a:
Producenci oferują 40-centymetrowe modele, które zapewniają zasięg około 5 km.

Ja bym w to za bardzo nie wierzył.
Nadhira napisał/a:
Korzystając z wielu aut, można zaopatrzyć się w reflektometr (ok. 30 zł) - łatwe w obsłudze urządzeni do strojenia.

potocznie zwany SWR meter. Mierzy współczynnik fali stojącej (SWR). Nalezy również pamiętać, że niektóre modele mają wbudowany SWR meter (Alan 28 , Alan 87).
Nadhira napisał/a:
Jeżeli chodzi o podłączenie urządzenia, to można zrobić to na dwa sposoby: za pomocą gniazdka zapalniczki lub bezpośrednio do instalacji auta.

Przy pierwszym uruchomieniu radia należy pamiętać jedną, żelazną zasadę:
NIE WłACZAć RADIA PRZED PODłACZENIEM ANTENY ORAZ GRUSZKI!!!!
podłączenie radia bez obciązenia (radia, gruszki) może spowodować spalenie końcówki mocy.
-amperomierz ma małą rezystancję, a woltomierz dużą....
-kupiłeś nowy sprzęt audio? MUSISZ GO WYGRZAĆ!!!
-Rozmiar skrzyni do kolumny dobiera się w oparciu o parametry głośnika, a nie wg własnych upodobań
-sprawdzasz jakiś element elektroniczny? WYLUTUJ GO Z UKŁADU!!!
-moce wzmacniacza i głośnika powinny się równać
-głośnik powinien grać przednią stroną membrany
-napięcie w obwodach w aucie po odpaleniu wzrasta do ok. 14V
-nie masz seryjnego radia i nie wyświetla ci daty na TID'dzie? odetnij czerwono-biały kabel z pinu nr. 5 (patrz rozpiska )
-radio nie pamięta stacji? Nie działa bez kluczyka? Odetnij kabel z pinu 4 i połącz go z pinem 7 (patrz rozpiska )

Barmanka

Bywalec

Dołšczyła: 16 Mar 2008
Kraków

Witam serdecznie! Czy szukałes swojej odpowiedzi na pytanie <<<tutaj >>> ???

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu