Przegladasz forum jako niezalogowany, rejestrujac sie zyskujesz dostęp do wielu unikalnych opcji niedostępnych osobom niezarejestrowanym.ganja
Fan Klub Corsa Club A B C D Polska forum opla corsy, forum, komentarze, opinie :: Rząd uderza w młodych kierowców

Fan Klub Corsa Club A B C D Polska forum opla corsy, forum, komentarze, opinie Strona Główna » Opel Corsa - wszystko po trochu » Informacje ze świata » Rząd uderza w młodych kierowców

Rząd uderza w młodych kierowców
Autor Wiadomość
Nadhira 

Silnik:: 1.7DI-Y17DTL
Typ:: Corsa C
Województwo:
mazowieckie

LPG: Nie
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 9 Luty 2010, 12:41   Rząd uderza w młodych kierowców

Rząd uderza w młodych kierowców, łagodzi zaś sankcje wobec doświadczonych - ocenia "Dziennik Gazeta Prawna" prezentując przygotowywane nowe regulacje dla kierujących pojazdami.
Według rządowego projektu, utratą prawa jazdy skutkować będzie 48 punktów karnych. Dziś kierowca, który w ciągu roku uzbiera na koncie ponad 24 punkty karne, traci prawo jazdy i aby je odzyskać, musi stawić się na powtórny egzamin. Z nowej przygotowanej w resorcie infrastruktury ustawy o kierujących pojazdami wynika, że taka osoba w przyszłości dokument zachowa. Aby "wyzerować" konto, będzie musiała jedynie przebrnąć przez tak zwany kurs reedukacyjny w zakresie bezpieczeństwa drogowego.

Prawo jazdy będzie odbierane tylko recydywistom, którzy w ciągu w pięciu lat po ukończeniu kursu ponownie przekroczą limit dozwolonych punktów karnych. Zostanie m.in. wprowadzony dwuletni okres próbny dla początkujących kierowców kategorii B. Prawo do kierowania ścigaczami i harleyami uzyskają dopiero 24-latkowie. Żeby jeździć quadem, trzeba mieć skończone 16 lat i przynajmniej prawo jazdy kategorii B1. Twórcy ustawy tłumaczą, że nowe przepisy to wymóg UE i milowy krok na drodze do poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach, gdzie rocznie ginie ponad 5 tysięcy osób - zaznacza gazeta.

Źródło:
www.wnp.pl

Update Więcej punktów do utraty prawka

Według przygotowanej nowelizacji, kierowca będzie mógł uzbierać 48 punktów karnych zanim straci prawo jazdy. Będą również nowe kategorie praw jazdy.

Zmiany przewidują m.in. nałożenie obowiązku kierowania na kurs reedukacyjny w zakresie bezpieczeństwa ruchu drogowego osób, które uzyskały 24 punkty karne za popełnione wykroczenia. Będzie on anulował wszystkie punkty.

Utratę uprawnień do kierowania pojazdami czeka tych, którzy w okresie 5 lat ponownie przekroczą dopuszczalną ilość punktów karnych. W sumie nim kierowca utraci prawo jazdy będzie musiał przez pięć lat uzbierać 48 pkt. karnych. Utrata prawa jazdy ma się wiązać nie tylko ze zdaniem egzaminu kontrolnego, tak jak jest to obecnie, ale ma także pociągać za sobą konieczność powtórzenia całego kursu na prawo jazdy od początku.

- Celem projektu jest oczywiście podniesienie stanu bezpieczeństwa ruchu drogowego. Obecnie kierowca, który przekroczył dozwolona ilość punktów karnych jest kierowany na egzamin kontrolny, który faktycznie stresuje, ale nie dokształca kierowcy. Chodzi o to, aby zrewidować wiedzę osób łamiących przepisy. Kurs reedukacyjny ma na celu przypomnienie przepisów oraz uświadomienie zagrożeń, jakie występują na drodze, co jest znacznie pożyteczniejsze niż zdanie egzaminu.- mówi nadkomisarz Adam Jasiński z Komendy Głównej Policji.

W założeniach projektu pojawiły się również nowe kategorie praw jazdy - AM (dostępne od 14 roku życia i uprawniające do prowadzenia motorowerów) oraz A2 uprawniająca do prowadzenia motocykla o mocy do 35 kW, którego stosunek mocy do masy nie przekracza 02 kW/kg. A2 będzie można uzyskać po ukończeniu 18 roku życia, tak jak obecnie kat. A.

Zmianie mają podlegać także wymagania odnośnie obecnych kategorii. Kategorię A będzie można zdobyć w wieku 24 lat, kurs na kat. C będzie można rozpocząć po ukończeniu 21 lat, natomiast kandydatem na kierowcę autobusu (kat. D) będzie mógł zostać dopiero 24-latek.
To jednak nie koniec zmian. Jeżeli poprawki wejdą w życie, każdy instruktor nauki jazdy oraz egzaminator będzie zobowiązany do corocznego odbywania tzw. warsztatów szkoleniowych mających na celu stałe podnoszenie ich kwalifikacji.

Według nowelizacji, wszystkie ośrodki szkolenia kierowców będą nauczać w oparciu o ujednolicony program. Teraz każdy ośrodek sam określa tematykę zajęć, która musi być związana z prawem ruchu drogowego, jego bezpieczeństwem, techniką kierowania i obsługą pojazdu. Dodatkowo ma być zwiększona kontrola nad ośrodkami szkolenia, instruktorami i egzaminatorami.

Ponadto projekt ustawy proponuje dla kierowców, którzy po raz pierwszy uzyskali prawo jazdy kat. B, wprowadzenie 2-letniego okresu próbnego oraz określenie szczegółowych zasad postępowania z kierowcami popełniającymi wykroczenia lub przestępstwa drogowe.

Nowe przepisy mają dokładnie określać okres ważności prawa jazdy, który np. dla kat. B ma wynosić 15 lat. Obecne dokumenty mają być ważne do 2033 r.

Źródło: www.motofakty.pl

Adzi 
+++KLUBOWICZ+++
Imsiejka

Silnik:: 1.6-16V
Typ:: Corsa B
Województwo:
slask

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 10 Luty 2010, 14:03   

Nadhira napisał/a:
Ponadto projekt ustawy proponuje dla kierowców, którzy po raz pierwszy uzyskali prawo jazdy kat. B, wprowadzenie 2-letniego okresu próbnego oraz określenie szczegółowych zasad postępowania z kierowcami popełniającymi wykroczenia lub przestępstwa drogowe.

W tym czasie młody kierowca będzie musiał mieć na szybie zielony listek. Dodatkowo, jeśli trzykrotnie popełni wykroczenie, to straci prawo jazdy. Prawo do kierowania ścigaczami i harleyami uzyskają dopiero 24-latkowie.

Żeby jeździć quadem, trzeba mieć skończone 16 lat i przynajmniej prawo jazdy kategorii B1. Twórcy ustawy tłumaczą, że nowe przepisy to wymóg UE i milowy krok na drodze do poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach, gdzie rocznie ginie ponad pięć tysięcy osób.

Finos 
Nadzór nad moderatorami

Województwo:
dolnoslaskie

Auto: Skoda Felicia 1.3 LXi
Wysłany: 10 Luty 2010, 14:33   

Prawka i tak będziemy musieli wymienić bo takę zasadę wymusza od nas unia, więc ten przepis wejdzie w życie.
Ale co do reszty to jestem sceptycznie nastawiony.

O rozdzieleniu kategorii A i A1 mówi się już od dawna (ponad rok) i jakoś nie mogą tego wprowadzić, choć Ja jestem za.

Co do punktów - wydaje mi się to błędem, spowoduje to w rzeczywistości podniesienie granicy z 24 do 48, bo to szkolenie po 24 to będzie jedna wielka lipa, tak jak teraz wyglądają szkolenia w celu redukcji punktów, ponowny egzamin, czyli zasada która obowiązuje teraz jest znacznie lepsza karą.

Co podniesienia wieku na kategorie C i D - jestem zdania ze od wieku nie zależą umiejętności. Ustawodawca pewnie myśli że każdy robi prawko kat.B jak ma 18 lat, trzy lata jeździ i dopiero będzie mógł robić C. Ale prawda jest taka ze tak nie jest i nadal będą osoby które zrobią B jak będą miały 21 lat i od razu będą mogły robić C.

Co do 2 letniego okresu próbnego, niby będzie tak ze po 3 wykroczeniach ponownie egzamin i to jest super, ale ten zielony listek na szybie to będzie moim zdaniem martwy przepis.

Co do corocznego doszkalania instruktorów i egzaminatorów, jestem za, choć zastanawiam się ile to będzie kosztować i kto za to będzie płacić? Bo jak my, czyli instruktorzy to co z ludźmi którzy chwilowo nie pracują w zawodzie? Czy każdego będzie stać na wydanie tej sumy co roku. A co do badań - i tak każdy instruktor do 45 roku życia musi co 5 lat przechodzić badania lekarskie i psychotechniczne, wiec po prostu skróci się ten okres do roku. To wszystko ciągnie za sobą częstsze wymiany legitymacji, a to wszystko to są koszty, bo za wydanie legitymacji płacimy mu, instruktorzy, za badania płacimy my, instruktorzy, za doszkalanie będziemy musieli płacić my, instruktorzy - oby nie wyszło tylko tak ze jedną pensje w roku trzeba będzie przeznaczyć na utrzymanie uprawnień, bo to może wykończyć wielu dobrych szkoleniowców.
Zawsze są jakieś przygody

Molly 
+++KLUBOWICZ+++

Silnik:: 1.8-8V
Typ:: inny
Województwo:
dolnoslaskie

Auto: Citroen
Wysłany: 10 Luty 2010, 23:07   

Chyba trochę (jak zawsze) chcą to przekombinować... wydaje mi się aby pomysł z uzależnianiem możliwości robienia prawa jazdy w kategoriach A, C czy D tylko w zależności do wieku potencjalnego kursanta trochę nie przemyśleli... tak jak mówił Finos...
Cytat:
Co podniesienia wieku na kategorie C i D - jestem zdania ze od wieku nie zależą umiejętności. Ustawodawca pewnie myśli że każdy robi prawko kat.B jak ma 18 lat, trzy lata jeździ i dopiero będzie mógł robić C. Ale prawda jest taka ze tak nie jest i nadal będą osoby które zrobią B jak będą miały 21 lat i od razu będą mogły robić C.

a jeśli chodzi o to ewentualne dodatkowe koszty szkolenia instruktorów... no cóż... niestety będą to koszty które będą musieli sami ponieść... po pierwsze dlatego że skarbu państwa na to stać nie będzie, po drugie... urzędnicy wyjdą z założenia iż skoro chcesz pracować w tym zawodzie to...musisz się postarać i dokształcać wedle ICH zasad ;) , po trzecie w końcu jakaś kasa trafi do budżetu... a to kolejna możliwość (bynajmniej teoretycznego) załatania dziury budżetowej... lub możliwość "przehulania" naszych pieniędzy na kolejną... aferę...

west 
TECHNIK DS. FORUM

Silnik:: 1.4i
Typ:: Corsa B
Województwo:
wlkp

LPG: Tak
Wysłany: 11 Luty 2010, 07:14   

Finos napisał/a:
Co do 2 letniego okresu próbnego, niby będzie tak ze po 3 wykroczeniach ponownie egzamin i to jest super, ale ten zielony listek na szybie to będzie moim zdaniem martwy przepis.

a ja bym był za! jak widzę młodych co ledwo odrośli od ziemi a szkitują swoimi 20 letnimi BMW lub VW, Adrenalina uderza do głowy i łepek myśli że jest Kubicą! :buu2: :buu2:

Finos 
Nadzór nad moderatorami

Województwo:
dolnoslaskie

Auto: Skoda Felicia 1.3 LXi
Wysłany: 11 Luty 2010, 11:12   

Ja też jestem za, ale wydaje mi się to przepis ciężki do wyegzekwowania, bo będą się tłumaczyć ze samochód ojca, ze oni tylko na chwile wsiedli, bo dla nich to będzie siara jeździć z takim liściem. Wiem że będą młodzi którzy będą go oczywiście naklejać, ale to będzie ta rozsądniejsza grupa, która i bez niego uważa na drodze, a Ci o których Ty piszesz i tak go nie nakleją.
Zawsze są jakieś przygody

Barmanka

Bywalec

Dołšczyła: 16 Mar 2008
Kraków

Witam serdecznie! Czy szukałes swojej odpowiedzi na pytanie <<<tutaj >>> ???

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu